Μέλη ΔΕΠ

Χατζηλαζάρου Αρχοντούλα, PhD

Καθηγήτρια, Ενόργανη Αναλυτική Χημεία και Φυσικοχημεία
EMAIL ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
arhchatzi@yahoo.gr, arhchatz@uniwa.gr
ΓΡΑΦΕΙΟ
Κ11.114, Πανεπιστημιούπολη 1
Αγ. Σπυρίδωνος, Αιγάλεω
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
210 5385524

Ειναι Χημικός με σπουδές και διδακτορικό στο Εσσεν της Ρηνανίας Βεστφαλίας (Γερμανία), στο τμημα της Χημείας και διδακτορικό στην Ενόργανη Αναλυτικη Χημεία και Φυσικοχημεια.

Η Ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στην εφαρμογή ποικίλων αναλυτικών τεχνικών σε διάφορα ερευνητικά πεδία που ανήκουν στο χώρο της Ανάλυσης με κυριότερους εκπρόσωπους τον χώρο των Τροφίμων και των Ποτών και καλύπτει  θεματικές ενότητες, όπως:

Ανάπτυξη πειραματικών μεθόδων εκχύλισης φυσικών αντιοξειδωτικών από φυσικά προϊόντα, χημικός χαρακτηρισμός τους και μελέτη της αντιοξειδωτικής τους δράσης.

Εφαρμογή και ανάπτυξη μεθόδων HPLC χρωματογραφίας για την ανάλυση και μελέτη της αντιοξειδωτικής δράσης φυσικών αντιοξειδωτικών από φυσικά προϊόντα (τοκοφερολών &  καροτενο-ειδών) και φαινολικών ενώσεων (φαι-νολικά οξέα, φλαβονοειδή, κλπ.).

Εφαρμογές της υπέρυθρης φασματοσκοπίας (FT-IR) σε εδώδιμα έλαια

Εφαρμογή μεθόδων φασματοφωτομετρίας ορατού-υπεριώδους και υπερύθρου για την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση οργανικών ενώσεων και ατομικής απορρόφησης για την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση βαρέων μετάλλων.

Η διαχείριση και αξιοποίηση απόβλητων Οινοποιείου και ελαιουργείου για την δημιουργία ασφαλών προϊόντων προστιθέμενης αξίας.

Είναι Αναπληρώτρια προέδρου του τμήματος και Υπεύθυνη των Εργαστηρίων:

Χρωματογραφίας
Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης
Φυσικοχημείας

Υπήρξε Διευθύντρια του τομέα υποδομής

Συμμετέχει σε επιτροπές αξιολόγησης Διδακτικών Σημειώσεων. Υπήρξε Επόπτης πρακτικής άσκησης φοιτητών/τριών του Τμήματος, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ στο υποέργο «Πρακτική Άσκηση».

  • Ενόργανη Αναλυτική Χημεία
  • Φυσικοχημεία

Diketopiperazines in wines (2018) Eygenia Stamatelopoulou, Sofia Agriopoulou, Euthalia Dourtoglou, Arhontoula Chatzilazarou, Fotini Drosou, Marina Marinea & Vassilis Dourtoglou Journal of Wine Research  Volume 29, 2018 – Issue 1

doi.org/10.1080/09571264.2018.1433137

An assessment of potential applications with pulsed electric field in wines (2017) Foteini Drosou, Enoch Yang, Marina Marinea, Euthalia G. Dourtoglou, Archodoula Chatzilazarou, and Vassilis G. Dourtoglou BIO Web of Conferences 9, 02010 (2017) 40th World Congress of Vine and Wine

DOI: 10.1051/bioconf/20170902010

Approaches to outline the aromatic profile of Kyoho wines from South Korea (2017) Enoch Yang Foteini Drosou, , Marina Marinea, Euthalia G. Dourtoglou, Archodoula Chatzilazarou, and Vassilis G. Dourtoglou BIO Web of Conferences 9, 02034 (2017) 40th World Congress of Vine and Wine DOI: 10.1051/bioconf/ 20170902034

Quality parameters of olive oil from stoned and nonstoned Koroneili and Megaritiki Greek olive varieties at different maturity levels (2015) Katsoyannos E., Batrinou A., Chatzilazarou A., Bratakos SM., Stamatopoulos K and Sinanoglou V.J. Grasas y Aceites, 66(1) January& 8211;March 2015, e067, ISSN-L: 0017-3495, doi: http://dx.doi.org/10.3989/gya.0711142

Exploring the effect of UF/DF processing conditions on the Lf and IgG content of Feta whey protein concentrates (2015) Tsakali, E.; Petrotos, K., D’ Alessandro, A.G., Mantas, C., Tripolitsiotis, I., Goulas, P.; Chatzilazarou, A., Van Impe, J., Journal of Food Process Engineering. doi: 10.1111/jfpe.12167 ugust 2015 38,  4, 363–373

Determination of lactoferrin in Feta cheese whey with RP-HPLC (2014) Tsakali, E., Petrotos, K., Chatzilazarou, A., Stamatopoulos, K., D’ Alessandro, A.G., Goulas, P., Massouras, T., Van Impe, J. Journal of Dairy Science. 97, 4832-4837

The effect of salt preconditioning Torulaspora delbrueckii cells on fermentation performance (2014) Stylianos Logothetis, Fotini Drosou, Arhondoula Hatzilazarou, Anastasios Kannelis, Panagiotis Tataridis, Graeme Walker New Biotechnology  31, Supplement, 87, Juli 2014 (16th European Congress on Biotechnology 13-16 July 2014 Edinburgh Scotland)

Optimization of Multistage Extraction of Olive Leaves for Recovery of Phenolic Compounds at Moderated Temperatures and Short Extraction Times (2014) Konstantinos Stamatopoulos, Arhontoula Chatzilazarou and Evangelos Katsoyannos Foods 3 66-81, doi: 10.3390/foods3010066

Antioxidant Activity and Thermal Stability of Oleuropein and Related Phenolic Compounds of Olive Leaf Extract after Separation and Concentration by Salting-Out-Assisted Cloud Point Extraction (2014) Konstantinos Stamatopoulos, Evangelos Katsoyannos and Arhontoula Chatzilazarou  Antioxidants 3(2), 229-244; doi:10.3390/antiox3020229

Improvement of extraction efficiency of antioxidants present in grape pomace by a multistage extraction process performed at moderate temperatures (2014) Arhontoula Chatzilazarou; Konstantinos Stamatopoulos; Marina Marinea; Evangelos Katsoyannos Ernährung/Nutrition, vol 38 (1), p.16-23

Improvement of oleuropein extractability by optimising steam blanching process as pre-treatment of olive leaf extraction via response surface methodology (2012) Konstantinos Stamatopoulos, Evangelos Katsoyannos, Arhontoula Chatzilazarou, Spyros J. Konteles Food Chemistry 133 (2) 344-351

Evaluation of the suitability of low hazard surfactants for the separation of phenols and carotenoids from red-flesh orange juice and olive mill waste water using cloud point extraction. (2012). E. Katsoyannos, O. Gortzi, Ar. Chatzilazarou, V. Athanasiadis, J. Tsaknis, and S. Lalas. Journal of Separation Science, 35, 2665-2670 (DOI: 10.1002/JSSC.2012000356).

Application of cloud point extraction with the aid of Genapol X-080 in the pre-concentration of lycopene and total carotenoids from red fleshed orange. (2011) Arhontoula Chatzilazarou, Evangelos Katsoyannos, Maria Lagopoulou, John Tsaknis Ernaehrung / Nutrition, 35 (1), 5-13

Removal of Polyphenols from Wine Sludge Using Cloud Point Extraction. (2010) Arhontoula Chatzilazarou, Evangelos Katsoyannos, Olga Gortzi, Stavros Lalas, Yiannis Paraskevopoulos, Euthalia Dourtoglou John Tsaknis.  Journal of the Air and Waste Management Association 60: 454. 459 4

Influence of toasting of oak chips on red wine maturation from sensory and gas chromatographic headspace analysis (2009) E. Koussissi, V.G. Dourtoglou, G. Ageloussis, Y. Paraskevopoulos, T. Dourtoglou, A. Paterson, A. Chatzilazarou. Food Chemistry Volume 114, Issue 4, Pages 1503-1509.

Recovery of Natural Antioxidants from Olive Mill Wastewater Using Genapol-X080. (2008) O. Gortzi, S. Lalas, A. Chatzilazarou, E. Katsoyannos, S. Papaconstandinou and E. Dourtoglou. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 85 (2) 133-140.

Physicochemical changes of olive oil and selected vegetable oils during frying. (2006). Chatzilazarou A., Gortzi O., Lalas S., Zoidis E. and Tsaknis J. Journal of Food Lipids (2006) 13, 27 – 35.

Applications of FT–IR spectroscopy to edible oils. (2006). N. Vlachos, Y. Skopelitis, M. Psaroudaki, V. Konstantinidou, A. Chatzilazarou, E. Tegou. Analytica Chimica Acta, 573-574 (2006) 459-465.

Application of cloud point extraction (CPE) on the isolation of phenolic antioxidants from olive mill waste waters (OMW) by the non-ionic surfactant Triton X-114. (2006). E. Katsoyannos, A. Chatzilazarou and Olga Gortzi Ernaehrung / Nutrition, 30 (5), 197-204.

Application of cloud point extraction using surfactants in the isolation of physical antioxidants (phenols) from olive mill wastewater. (2006). E. Katsoyannos, A. Chatzilazarou, O. Gortzi, S. Lalas, Sp. Konteles and P. Tataridis. Fresenious Environmental Bulletin, 15 (9B), 1122-1125.

ΑΡΧΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

+30 (210) 53 85 538

+30 (210) 53 85 504

wvbs@uniwa.gr

Πανεπιστημιούπολη 1
Αγ. Σπυρίδωνος
12243 Αιγάλεω

ΣΥΝΔΕΣΗ